home Bydlení, Zahrada Čas grilování je opět tady, který gril si vybrat?

Čas grilování je opět tady, který gril si vybrat?

Málo co se vyrovná tomu pocitu, kdy můžete spolu s přáteli grilovat na zahradě a užívat si společných chvil. Je hned několik možností, jak nejrozmanitější pokrmy venku tepelně upravit. Nejjednodušším a asi i nejoblíbenějším je právě grilování. To totiž nabízí přípravu a úpravu jídla v relativně krátkémplynový gril čase a hlavně jednoduše. Například v porovnání s uzením či otevřeným ohništěm. K tomu už je zapotřebí více prostoru, příprav a času. Grilování naopak nabízí způsob „vaření“, který zvládne skutečně každý.

Pokud váš starý gril již dosloužil nebo jste v této oblasti zatím zcela nepolíbení, představíme vám typy grilů, které můžete zakoupit. Před koupí zvažte zejména to, pro kolik osob budete chtít nejčastěji grilovat, kolik místa pro gril na zahradě máte, zda máte poblíž zdroj elektřiny, jak zdatní jste v rozdělávání ohně apod. Varianty jsou totiž následující:gril na dřevěné uhlí

Plynový gril – tento typ grilu můžete připojit k propanbutanové bombě nebo lze některé typy napojit přímo k přívodu plynu vašeho dodavatele plynu (v tom případě bude jeho provoz mnohem levnější a pohodlnější). Je v hodný pro nedočkavé kuchaře, kteří chtějí pokrmy připravovat ve vteřině a nečekat až se rozhoří dřevěné uhlí apod. Nevýhodou těchto grilů je cena a chuť připravovaných jídel. Bez kouře totiž nikdy maso ani jiné potraviny nezískají tu charakteristickou chuť.

Gril na dřevěné uhlí – oblíbená varianta grilu a můžete si být jistí, že kouřem provoněný plátek masa bude báječně chutnat. Příprava jídel zabere sice více času a je dražší na provoz, ale díky charakteristické chuti, kterou do nich jeho prostřednictvím promítnete bývá často jasnou volbou. Je třeba počítat s tím, že než začnete grilovat, příprava zabere kolem 45 minut a po dogrilování je vždy nutné odstranit popel a gril vyčistit, což nemusí každému vyhovovat.

elektrický grilElektrický gril – jasná volba pro BBQ na balkoně či terase bytu. Zejména proto, že většinou je vyhláškou zakázáno rozdělávat v těchto prostorách oheň. Další výhodou je, že je snadno přenosný a při jeho používání nejste omezeni ani počasím či ročním obdobím. Lze ho snadno používat i uvnitř. Stejně jako u plynového grilu ale platí, že chuť kouře z něj nevykouzlíte i kdybyste sebevípřenosný grilce chtěli.

Gril přenosný – takový gril na dřevěné uhlí je menších rozměrů a může ho také snadno převést třeba na chalupu či na prázdniny. Pro svou velikost není vhodný pro přípravu většího množství jídla najednou. Budete-li chtít hostit více strávníků, bude to trvat dosti dlouho. Jasnou výhodou tohoto grilu je zejména jeho pořizovací cena. Můžete ho                                                           pořídit již za několik málo stovek.

Spread the love
  •  
  •  

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

seventeen + two =