- Reklama -magazín

Jak vybrat domácí udírnu a správně o ni pečovat

Mohlo by Vás zajímat

info@press-media.cz
info@press-media.cz
info@press-media.cz

Plechovou, zděnou nebo dřevěnou udírnu? Jak fungují elektrické typy versus klasické na dřevo? Čtěte tipy Kamila Kaisera z rodinné firmy na Vysočině. Domácí udírny tam vyrábějí už po několik generací.

Základní druhy udíren z hlediska konstrukce

K nejrozšířenějším typům patří dřevěné, zděné a plechové. Každý má své výhody i nevýhody.

  • Dřevěné: Klasický typ vhodný pro pomalé uzení studeným kouřem. Jakmile ale v létě neudržíte teplotu pod 30 stupňů, musíte si dát udicí pauzu. Pokud si netroufáte na domácí stavbu, koupíte už hotové kousky, které jen postavíte, ukotvíte a můžete začít.
  • Zděné: Tento typ vyžaduje pevně určené místo na zahradě. Nejde jej jednoduše rozebrat a přesunout. Také stavba vám zabere o něco více času než v případě dřevěného modelu.
  • Plechové: Jsou konstrukčně podobné zděným typům, ale většinou nemusíte nic stavět. Existují mobilní i stacionární typy bez možnosti přesunu. Výhodou je vysoká pracovní teplota až do cca 110 stupňů a možnost celoročního uzení.

Typy udíren z hlediska vytápění

Topit můžete pěkně postaru – dřevem – nebo přizvat do akce elektřinu. Obsluha je v tomto případě snazší, ale o přírodní kouř ze dřeva nepřijdete. Kouř stále vzniká z dřevěné drtě – pilin nebo štěpky – jen je podpaluje topná spirála a teplotu hlídá termostat.

U elektrické udírny máte na výběr: Buď si usnadníte práci, nebo vyjmete topnou spirálu a misku na piliny. Pak můžete v ohništi udit klasicky dřevem.

Jak fungují udírny na dřevo

V ohništi používáte drobné dřevo, dřevěné uhlí nebo hrubší štěpku. Nejlépe vytvořte hned na začátku žhavý základ, který pak posypete navlhčenou štěpkou pro vývin kouře.

Fanoušci pomalého uzení a sušení masa studeným kouřem ocení generátor studeného kouře. Vydrží doutnat podle velikosti a aktuálního počasí zhruba 4 až 10 hodin bez potřeby elektřiny.

Jak fungují elektrické udírny

Kombinují použití elektrické topné spirály a dřevěné drtě nebo pilin. Pomocí topné spirály nastavíte požadovanou teplotu. Spirála se postará také o podpal pilin. Vy jen čas od času přijdete, pokropíte drť nebo piliny vodou pro kontrolu tempa doutnání a zajištění vlhkosti.

Chuť uzeného masa, ryb, sýrů a všech dalších dobrot je k nerozeznání od klasického uzení dřevem. Čím kvalitnější dřevěnou drť zvolíte, tím lepších výsledků dosáhnete.

Uďte v závětří a mimo dosah přímého slunce

Vítr a uzení nejdou dohromady. Hledejte proto místo v závětří, dál od hořlavých předmětů a ideálně mimo dosah přímého slunečního svitu.

Jde to po celý rok

Mýtus, že uzení patří k zimě, vznikl v dávných dobách, kdy neexistovaly ledničky ani mrazáky. Dnes už uzení nepředstavuje primárně formu konzervace masa a dalších dobrot. Dnes nám jde hlavně o chuť. Udit bez problému můžete celoročně. Jediné omezení platí u studeného kouře. Nehodí se pro letní měsíce, kdy nejde spolehlivě udržet teplotu pod 30 stupňů.

Izolace do zimních měsíců

U některých typů, především ekonomických variant, hrozí v zimních měsících kondenzace vody na stěnách. Výrobci proto přicházejí s tzv. izolovanými udírnami pro celoroční použití. Bývají dvouplášťové. Mezi pláště dávají minerální izolaci právě proti srážení vody.

Údržba nerezové udírny zabere jen chviličku

Další výhodou nerez modelů je snadná údržba. Stačí očistit odkapovou misku a vysypat popel z ohniště. Jednou za čas, hlavně před sezónou, se hodí umýt vnitřní i vnější stěny. Použijte buď speciální čistič na udírny, nebo jakýkoli na nerez.

Pochutná si masožrout, vegetarián i vegan

Teplým i studeným kouřem vyudíte nejen maso, ryby a klobásy, ale také spoustu vegetariánských dobrot – sýry, ořechy i vejce. Také uzené tofu chutná úplně jinak než to z obchodu. Výhodou těchto „alternativních“ surovin je, že je nemusíte dlouze nakládat. Se vším všudy máte hotovo do pár hodin.

Tipy pro první domácí uzení

Pro první zkušenost se dobře hodí ryby. Rychle je naložíte i proudíte. Například pstruhům stačí 8 hodin v jednoduchém solném láku s trochou koření – pepřem, jalovcem, bobkovým listem, nebo třeba citrusy. Pak už jen zhruba 3 hodiny uzení a můžete podávat.

Kdo nefandí rybám, může pro začátek přeudit něco už koupeného v obchodě. Pak se pustit třeba do vlastního bůčku nebo kuřete.

Tak raušovní uzení!

LivingHome on Facebook

Nejnovější příběhy