Přemýšleli jste někdy nad tím, proč zejména naše prababičky škrobily aktivně prádlo prakticky při každém praní? Stará dobrá metoda se v posledních letech vrací do módy, ovšem mnoho moderních hospodyněk si není úplně jistých tím, proč se k této staré metodě vlastně vrací. Přesto všechno škrobí záclony hned, co je sundají z kovových garnýží, velmi často škrobí také ubrusy nebo jiný bytový textil. Ale proč k tomu vlastně přistupovat?
Neviditelná vrstva, která prádlo ochrání
Mnoho lidí si pod slovem „škrob” automaticky vybaví ten, který se používá při vaření na zahušťování omáček či polévek. A dalo by se říct, že v případě praní škrob vypadá trochu podobně. Jeho úkolem však není prádlo zahustit, ale spíše mu dodat ochrannou, prakticky neviditelnou vrstvu, která prádlo ochrání nejen před špínou, ale také jeho sepráním. A zejména seprání je něco, co se velmi řeší.
Je však pravdou, že tato ochranná vrstva se na prádlo nenalepí jen tak. Samotný proces škrobení může být zejména pro začátečníky velmi frustrující záležitostí, ale nakonec se tato snaha vyplatí. Přece jenom daleko horší je řešit, jak dostat z bílého oblečen například skvrny od červené řepy, vína nebo krve.
Jak se škrob vlastně používá?
Nabízí se však otázka, jak konkrétně se prádlo vlastně škrobí. Nemusíte si s tím však lámat hlavu, stačí, když pravidelné škrobení zakomponujete na konec pracího cyklu. Díky tomu bude prádlo hezky čisté a také dlouho čisté zůstane. V podstatě jen koupíte tekutý škrob, případně si ho můžete sami uvařit právě z toho škrobu, který běžně využíváte při vaření. Rozmíchaný škrob poté vylijete do nádobky pračky v posledním pracím cyklu a bude to.
Mimochodem, s jeho pomocí bude prádlo opět krásně bílé. Proto pokud bojujete například se zašedlými skvrnami, i z tohoto důvodu se vyplatí škrob vyzkoušet. Není to tedy tím pádem jen pomocník, s nímž prádlo ochráníte a také posílíte.