Kuba. Země, která si žije svým životem. Země plná veselých a pohostinných lidí, kteří se pohybují v rytmu rumby a salsy. Země, kde se vaše chuťové pohárky rozhodně nebudou nudit. Ba naopak, velmi snadno jim dopřejete hostinu, na kterou jen tak nezapomenou. Když k tomu přidáme ještě pověstné rumy z Kuby a doutníky, není divu, proč jsou místní obyvatelé tak veselí.
Doutníky
Kubánské doutníky jsou světoznámé a jsou považovány za ty nejlepší na světě. Naštěstí je jich ročně ubaleno na 500 milionů kusů a celá pětina je určena na export, takže i nekubánci mají možnost si dopřát požitek z kubánských doutníků. Proč, že jsou vlastně doutníky z Kuby tak výborné? Může za to místní stálé počasí a kvalitní načervenalá půda, díky nimž se zde daří prvotřídnímu výběrovému tabáku. Historicky kouření doutníků spadá ještě před objevení Ameriky, přestože tehdy se jednalo pouze o jednoduché smotky tabákových listů. Není divu, že se od té doby způsob výroby a zhotovení doutníků velmi vyvinul a Kubánci tak měli dost času na to ho dovést k dokonalosti.
Rum
Stejně jako je kubánské klima příznivé pro růst prvotřídního tabáku, má Kuba skvělé přírodní podmínky i pro růst cukrové třtiny, která je potřebná pro výrobu rumu. A když se vynikající suroviny spojí s dlouholetou tradicí, úspěch na sebe nenechá dlouho čekat. Na podobě kubánského rumu, jak ho známe dnes, má na zásluhy Facund Bacardí, který prvně při výrobě rumu zařadil filtraci přes dřevěné uhlí. Díky němu se kubánský rum stal nápojem světové kvality.
Kulinářské speciality
Když odhlédneme od tabáku a alkoholických nápojů, dalším z významných kubánských specialit je místní kuchyně. Vzhledem k historii Kuby je kubánská kuchyně směsí kulinářských receptů a postupů ze všech možných koutů světa včetně Španělska, Portugalska, ale i Afriky nebo Číny. Nejvíce zastoupené je v kubánské kuchyni maso, a to vepřové, drůbeží, hovězí, ale i ryby a mořské plody. Dalšími oblíbenými surovinami místních pokrmů je jistě kukuřičná mouka, česnek, kukuřice, papriky, rajčata, sladké kubánské brambory a jim podobná kubánská rostlina melega nebo černé fazole a rýže. Vyhlášenou specialitou jsou smažené banány, které se zde připravují nasladko i naslano.